У лісах Мезинського природного парку на Чернігівщині зацвіли дуби

Дуб – дерево, що овіяне легендами та міфами, яке в багатьох народів вважалося священним, оселею богів, небесними воротами, крізь які боги можуть з’являтися перед людьми. Дуби пошановували не тільки слов’яни, а й германці, кельти, греки, римляни, інші.

Більшість згадуючи дуб, уявляють форму його листків і легко впізнають жолуді. А хто може розказати як виглядають квітки у дуба? Про це відомо не всім і ось чому.

На відкритій місцевості дуб починає квітувати в 20 років, а в лісі – в 50. Зелені суцвіття малопомітні, тому не всі знають, як виглядає дубовий цвіт. В дубів 2 види квіток: чоловічі та жіночі. Чоловічі (тичинкові) – довгі та тонкі жовтувато-зеленуваті пониклі сережки, що цілими пучками звисають з гілок і дещо нагадують сережки ліщини. Після квітування вони осипаються. Жіночі (маточкові) квіти зовсім крихітні зеленуваті зернятка з малиново-червоною верхівкою, що розташовуються поодинці або по 2-3 на кінцях пагонів. З них і виростають жолуді, які дозріють в кінці вересня – на початку жовтня. Причому спочатку розростається «шапочка» – плюска, а потім і сам плід.

Дуб має дві форми – літню та зимову, які можна зустріти і в лісах Мезинського НПП. Це явище отримало назву сезонного поліморфізму. У літньої форми дуба рано розпускається листя, яке восени опадає. А в зимової форми листя розпускається пізно, але засохле тримається на гілках всю зиму і опадає тільки навесні.

Цікаві факти про дуб

Дуб поважають в багатьох народів. Латинська назва дуба «Quercus» [Кверкус] – походить від кельтських слів «quer» – «гарний» і «cuez» – «дерево».

Відомо близько 430 видів дубів, що поширені переважно в помірних та тропічних регіонах Північної півкулі.

Дуб – улюблене дерево блискавок. Через це слов’яни називали його «Перуновим деревом». А вчені пояснюють це тим, що коренева система дуба гарно розвинена, проникає глибоко в ґрунт і сягає водоносних шарів. Тому в грозу ховатися під дубами вкрай небезпечно.

Деревина дуба відрізняється міцністю. Дубові колоди, потрапивши у воду, не гниють, а стають ще міцнішими, набуваючи містичного чорно-синюватого кольору. Це так званий «морений» дуб, що високо цінується у меблевій промисловості.

Найстаріший парусний корабель світу USS Constitution, що і зараз перебуває на плаву в бойовому складі американського флоту, отримав прізвисько «Old Ironsides» — «Залізнобокий старий». Під час битви з британським кораблем HMS Guerriere було помічено, що ядра відскакували від бортів «Залізнобокого», які були зроблені з деревини віргінського дубу.

Дубильні речовини, що містяться в деревині, запобігають гниттю, тому з дуба роблять діжки та паркет. Саме тому коньяк, вино, віскі витримують саме в дубових діжках.

Чоловічі квіти дуба

Особливо багато дубильних речовин в корі, що і зараз використовується в медицині та шкіряному виробництві.

У коркового вічнозеленого дуба, що вирощують в багатьох країнах Середземномор’я, листки не опадають щоосені, а тримаються на гілках кілька років. Кора цього дерева дуже товста, пружна, погано горить, гарно захищає дерево від частих лісових пожеж. З неї виготовляють корок.

Дуб є ключовим видом в багатьох біотопах. Ключові види – види тварин та рослин, що мають непропорційний вплив на формування та підтримання сталого існування біоценозу. Це ніби «замковий» камінь, що тримає всю арку. Близько 900 видів комах розвиваються на дубах. Більшість видів трюфелів пов’язані з дубами.

Дуби плодоносять дуже нерівномірно кожного року. Припускається, що це пристосування до співжиття з тваринам, які поїдають жолуді. Раз на декілька років дуб майже не утворює жолудів, що призводить до загибелі або міграції «жолудеїдних» тварин. Наступний рік завжди багатий на жолуді. Це збільшує у них шанс прорости. Адже лише 1 жолудь з 10000 доростає до плодоносного дерева.

Не пропустіть таке цікаве явище в житті дуба – проходитимете повз дерево – придивіться!

Лариса Подоляко,

провідний фахівець з екологічної освіти Мезинського Національного природного парку

Світлини Лариси Подоляко та Алли Наливайко

Матеріал підготовлено спеціально для видання sknews.net

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?